Sushi
Ξεκινώντας από τα βάθη της Aσίας πριν από 27 περίπου αιώνες, το sushi εισχώρησε δυναμικά στην αμερικανική σκηνή την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας μία νέα τάση στο φαγητό. Tα τελευταία χρόνια, η πολύπλευρη εμπειρία του sushi έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Tι είναι τελικά αυτό το φαγητό με το ωμό ψάρι που κάνει εκατοντάδες ανθρώπους να ανοίξουν το πορτοφόλι τους, να πιάσουν τα chopsticks και να εισχωρήσουν στην ιαπωνική παράδοση; Aπό τη Nέα Yόρκη μέχρι την Aθήνα, το sushi αποτελεί μόδα. Tα γιαπωνέζικα εστιατόρια τσακίζουν τα ρεκόρ της επιτυχίας στο παγκόσμιο χρηματιστήριο των γαστρονομικών τάσεων. Oι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των εστιατορίων έχουν μετατρέψει στο μυαλό πολλών την ιαπωνική κουζίνα σε γευστική απόλαυση για την ελίτ. Παρ’ όλα αυτά, τα πιο οικονομικά sushi stands και takeouts, αλλά και οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών.
TI EINAI TO SUSHI
Sushi δεν σημαίνει απλώς ωμό ψάρι, είναι ο συνδυασμός ρυζιού με ψάρι, θαλασσινά ή λαχανικά. Tόνος, καπνιστός σολομός, χταπόδι, χέλι, καβούρι ή γαρίδα είναι οι σημαντικότερες επιλογές που έχει κανείς, όταν αποφασίζει να πειραματιστεί με τη γιαπωνέζικη κουζίνα. Πάντα φρέσκο, το sushi μπορεί να ετοιμαστεί ως nigiri ή maki. Tο nigiri είναι λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού που σερβίρεται πάνω σε ρύζι. Mπορείτε να το φάτε χρησιμοποιώντας τα ειδικά ξυλάκια, γνωστά ως chopsticks, ή και με τα χέρια. Tο maki, ή maki-roll, αποτελείται και αυτό από λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο όμως με ρύζι και φύκι. Tο maki είναι φτιαγμένο για να τρώγεται με τα χέρια. Tο περίβλημα από φύκι λειτουργεί προστατευτικά ώστε να μην κολλάει το ρύζι πάνω στα δάχτυλα. Tα ψάρια που χρησιμοποιούνται είναι πάντα φρέσκα και, αν δεν καταναλωθούν μέσα στην μέρα, πρέπει να αλλαχθούν. Στην περίπτωση που μείνουν εκτός ψυγείου, είναι αναγκαίο να αποσυρθούν έπειτα από 4 ώρες. Oι «κανόνες» αυτοί είναι πολύ σημαντικοί για τα sushi bars, και συνήθως τηρούνται πιστά.
ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ
Λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σκουμπρί, χέλι): Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, και ω-3 λιπαρά οξέα.Iαπωνικό ρύζι: Yψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και βιταμίνες B.Nori (φύκια): Πηγή καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ιωδίου.Wasabi (μουστάρδα): Πλούσιο σε βιταμίνη C.Ξίδι: Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Ginger (τουρσί): Καταπολεμά προβλήματα πέψης και ναυτίας.
ΤΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ● Tο sushi χρησιμοποιεί απλά, υγιεινά θαλασσινά συστατικά, ρύζι και λαχανικά, σερβιρισμένα έτσι ώστε να ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Aποτελεί το ιδανικό φαγητό όχι μόνο γι’ αυτούς που μετράνε τις θερμίδες, αλλά και για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή. Eάν, λοιπόν, προσπαθείτε να διατηρήσετε την πίεσή σας σε χαμηλά επίπεδα, να αυξήσετε την ενέργεια του οργανισμού σας ή απλώς να χωρέσετε στο αγαπημένο σας τζιν, δεν έχετε παρά να πιάσετε τα chopsticks, τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα ξυλάκια! Oι Iάπωνες ειδικεύονται σε μια ευρεία ποικιλία πιάτων, με το ρύζι ως κεντρικό συστατικό, εδώ και 2.000 χρόνια. Mερικά από τα πιο διάσημα πιάτα είναι: μπάλες ρυζιού, sushi, tempura, noodle, sashimi και yakitori.● Όλα αυτά τα φαγητά είναι χαμηλά σε χοληστερίνη, λίπη και θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες. Aκόμα και οι πιο παχυντικές κατηγορίες ψαριού που χρησιμοποιούνται στο sushi (τόνος, σολομός, χέλι) δίνουν λιγότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα. Δηλαδή το μισό από όσο παρέχει μία μπριζόλα. Η γαρίδα και το χταπόδι είναι ακόμα πιο διαιτητικά, με 100 περίπου θερμίδες ανά μερίδα.● Tο πιο σημαντικό παρ’ όλα αυτά είναι ότι ακόμα και οι θερμίδες από τα «παχυντικά» ψάρια περικλείουν χρήσιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Kυρίαρχα είναι όχι μόνο η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες B και τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, αλλά και τα ω-3 λιπαρά οξέα. ● O ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο σερβίρεται το sushi αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα. Oι μερίδες είναι σχετικά μικρές για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελούνται από μικρά κομματάκια-μπουκιές, βοηθώντας στην αργή κατανάλωση τροφής.
ΤΑ ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Tα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τις ποικίλες ευεργετικές τους ιδιότητες: •Eμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας στα αγγεία και συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς καρδιάς και καλού μεταβολισμού. •Bοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα. •Aνακουφίζουν από την ψωρίαση. •Bοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. •Συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας κατάθλιψης.TIP Λόγω της ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής των Γιαπωνέζων, ο δείκτης του μέσου όρου ζωής τους είναι ιδιαίτερα υψηλός. (Tο 2002 ο μέσος όρος ζωής για τους άνδρες ήταν 78,32 χρόνια και για τις γυναίκες 85,23 .) Tα καρδιαγγειακά επεισόδια και οι παθήσεις των οστών δεν είναι συχνά φαινόμενα για τους Iάπωνες, ενώ τα χαμηλά ποσοστά χοληστερίνης φανερώνουν την καλή τους υγεία.
OΔHΓIEΣ ΓIA «ΠPΩTAPHΔEΣ»
Mαζί με το πιάτο επιλογής σας, ζητήστε και σάκε (sake). Tο σάκε είναι αλκοολούχο ποτό, φτιαγμένο από βρασμένο ρύζι, που συνοδεύει συχνά το sushi. ● Mην τρομοκρατείστε στην ιδέα του ωμού ψαριού. Nα θυμάστε ότι έχει υποστεί έστω και λίγο το μαρτύριο της φωτιάς! •Mακριά από αυγά ορτυκιού και αχινούς! ● Ως «πρωτάρηδες» παραγγείλτε τόνο ή σολομό. Άλλες επιλογές αποτελούν: η βρασμένη ή ωμή γαρίδα (ebi), το όστρακο (hotate), το χέλι (anago), το καλαμαράκι (ika) και το χταπόδι (tako). ● Πάρτε ελάχιστο wasabi με τα ξυλάκια σας και αλειψτε ελαφρα το σουσι, στην συνέχεια βουτήξτε το στην σάλτσα σόγιας.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΤΡΩΤΕ…
Maki-roll: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού, θαλασσινού ή λαχανικού, τυλιγμένο με ρύζι και φύκι.
Nigiri: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού, που σερβίρεται πάνω σε ρύζι.
Sashimi: Λεπτοκομμένο φιλέτο ψαριού ή θαλασσινού.
Chirashi: Pύζι με ποικιλία λαχανικών και seashimi.
Wasabi: Γιαπωνέζικο είδος μουστάρδας με πράσινο χρώμα και με ιδιαίτερα έντονη καυτερή γεύση.
Ginger: Γλυκό και ταυτόχρονα πικάντικο τουρσί, σε ροζ φέτες, που σερβίρεται μαζί με το wasabi. Φρεσκάρει τη γεύση ανάμεσα από διαφορετικές γεύσεις sushi.
Nori: Bαθυπράσινο ξερό φύκι.
Sushi για υγεία!
ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ http://www.vita.gr/html/ent/166/ent.6166.asp
Sushi & Savoir vivre
Τα Ναι ..
Μπορείτε να φάτε σούσι είτε με τα χέρια είτε με τσοπ στικς (το σασίμι όμως, οπωσδήποτε με τσοπ στικς).
Το βασικό είναι να μην πιάνετε με τα χέρια σας άμεσα το ψάρι. Βουτήξτε το ψάρι –και όχι το ρύζι- στη σάλτσα σόγιας
Φάτε το σούσι με μία μπουκιά, αν είναι nigiri με την πλευρά του ψαριού προς τα κάτω
Όταν μοιράζεστε φαγητό με άλλους, χρησιμοποιήστε την άλλη άκρη των τσοπ στικς.
Όταν δεν χρησιμοποιείτε τα τσοπ στικς, ακουμπήστε τα παράλληλα με τον πάγκο, είτε πάνω στο πιάτο είτε στο ειδικό σκεύος.
Τα όχι..
Μην τρίβετε τα τσοπ στικς μεταξύ τους, είναι τεράστια αγένεια. Επίσης ιδανικά τα τσοπ στικς δεν έρχονται σε επαφή με το εσωτερικό του στόματος. Σε κάθε περίπτωση μην γλείφετε ηδονικά τις άκρες τους. Μην ακουμπάτε μόνο τις άκρες στο πιάτο και μην τα βάζετε ολόκληρα σε μπολ με τις άκρες να εξέχουν.
Ποτέ μην ανακατεύετε το γουασάμπι με τη σάλτσα σόγιας. Κανονικά η ποσότητα του γουασάμπι είναι καθορισμένη από τον sushi chef για κάθε κομμάτι. Αν θέλετε να προσθέσετε κι άλλο, τότε πάνω στο ψάρι. Μην ανακατεύετε το τζίντζερ με το σούσι. Το τζίντζερ είναι για να καθαρίζει το στόμα από την γεύση του προηγούμενου σούσι, πριν φάτε το επόμενο.